Piyasalar ABD enflasyon verisini beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜSİAD YİK Toplantısında konuşuyor.
Ekonomi gündeminde ne varsa tek tek değinen Şimşek sunumunda, eğitimden yeşil dönüşüme, enflasyondan verilen teşviklere kadar birçok konuya değindi. Açıklamalarında teşviklerde diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla altyapı sağlandığını fakat özel sektörün bu teşviklere talebinin zayıf kaldığını belirtti.
Geçtiğimiz yıldan bu yana rezervlerdeki artışla ve uygulanan sıkı para politikasının sonucu olarak önümüzdeki aylarda önce yüzde 60 sonra yüzde 50 enflasyon görmeyi beklediğini ardından ise sürekli olarak sorulan baz etkisi zayıflaması bittiğinde ne olacak sorusunun cevabını geçtiğimiz yıl açıklanan ekonomi planında sunduklarını söyledi.
Dışarıdan sıcak para ile ekonomi çarklarının devam edeceğine dair görüşün asılsız olduğunu, ekonominin ilerleyen dönemde uygulanan politikaların istikrarından güç aldığını ve rekabetçi tüm koşullara rağmen her sektör için ayrı ayrı çalışmaları yürüttüklerini bunun sonucu olarak da yıl sonunda daha güçlü bir ekonomi zemini hazırlandığını açıkladı. Ayrıca Milli hasılanın, giderlere oranına değinen Şimşek birçok gelişmiş ülkede bu oranın yüzde 200’ün üzerinde olduğunu Türkiye’de ise yüzde 109 olduğunu vurguladı.
Rezervlerdeki değinen Şimşek, "Rezervlerdeki artış, bazılarının iddia ettiği gibi sıcak para niteliğinde değildir. Rezervlerdeki artışın çok büyük bir kısmı vatandaşlarımızın ve şirketlerimizin, programa olan güveni nedeniyle dövizden TL'ye geçişiyle açıklanabilir. En büyük kalem bu. Üçte ikisinden fazlası bu. İkincisi de yine program sayesinde bankalarımızın ve reel sektörün dış kaynağa, rollover rasyosu anlamında söylüyorum, yüzde 100'ün üzerinde ulaşmasından kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı.
Diğer yandan yurtiçi piyasada Borsa haftaya düşüşle başladı.
Bankacılık başta olmak üzere düşüşler alım fırsatı verirken yatırımcılar hafta ortasında ABD enflasyon verisi öncesi dolar ve altında hareketlilik beklentisi içinde hisse senedinden kısmen çıkarak döviz ve emtia yatırımlarına yöneldiler. Bugün ABD enflasyonu beklentilerin altında kalarak ekonomideki toparlanmayı işaret etti. Enflasyondaki gerileme neticesinde FED’in faiz indirim ihtimali güçlenirken Ons Altında yükseliş, Dolar Endeksinde ise gerileme kaydedildi.
Altın yatırımcıları uzun zamandır dar bantta işlem yaparken fırsat maliyetleri can sıkıcı bir hal almaya başlamıştı. Verilerin ardından Ons Altın’da kaydedilen yükseliş etkisinde Gram Altın ise yğzde 2’nin üzerinde kazanç sağladı. Diğer yandan ABD endekslerinde rekor kapanışlar sürüyor. Nasdaq ve S&P 500 endeksleri 10 Temmuz Çarşamba günü Nvidia ve diğer Wall Street şirketlerinin güçlü performanslarıyla rekor yüksek kapanışlara ulaştı.
S&P 500 ilk kez 5.600 puanı geçerek rekor tazelerken, 11 Temmuz Perşembe günü ABD'de 4 yıl sonra ilk kez negatif enflasyon piyasaları bir kez daha sevindirdi. ABD işgücü rakamlarının da açıklandığı günde, ‘İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları’ 239 bin kişiden 222 bin kişiye geriledi.
ABD tarafından yoğun veri akışı ABD piyasalarındaki toparlanmayı ve güçlü işgücünü bir kez daha teyit etti.
ABD enflasyon verisi sonrası Borsa İstanbul’da alımların hızlandığı Bankacılık Endeksinin ardından Sınai Endeksinde de pozitif fiyatlama dikkat çekti, BİST100 Endeksi 11.000 seviyesine yaklaştı. Gün içinde açıklanan TCMB rezervlerinde artışın devam ediyor olması ayrıca yükselişi destekleyici nitelikteydi. TCMB'nin net uluslararası rezervleri 43.56 milyar dolara yükselirken, TCMB altın cinsinden rezerv varlıkları 58.72 milyar dolara, döviz varlıkları 82.27 milyar dolara yükseldi.