Türkiye'nin en önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üreticiler, bağlarını yaz aylarının zorlu hava koşullarına karşı korumak için beyaz örtü serme çalışmalarına hız verdi. Güneş yanığı, dolu ve ani yağışların ürün kalitesini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla uygulanan yöntem, hem verimi hem de sofralık üzüm kalitesini koruyor.
Sarıgöl Ovası'nda 500 Bin Tonluk Üretim
Türkiye'nin üzüm üretiminde öne çıkan bölgelerinden Sarıgöl Ovası'nda yaklaşık 110 bin dönüm bağ alanında yılda ortalama 500 bin ton üzüm üretiliyor. Yaş ve kuru üzüm üretimiyle hem iç piyasaya hem de ihracata katkı sağlayan bölge, Manisa ekonomisinin lokomotiflerinden biri konumunda bulunuyor.
Yaz aylarında artan sıcaklıklar ile dolu ve ani yağış riskine karşı üreticiler, bağların üzerini halk arasında "kanaviçe" olarak bilinen bitki lifi iplerden veya nefes alabilen özel plastik ağlardan oluşan beyaz örtülerle kaplıyor. Beyaz renk tercih edilerek güneş ışınlarının yansıtılması ve meyvenin aşırı sıcaktan korunması hedefleniyor.
Ürünün Değeri Değil Kalitesi Korunuyor
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, örtüleme uygulamasının ticari bir avantaj sağlamak amacıyla değil, ürünü doğal afetlerden korumak için yapıldığını belirtti.
Ülgen, uygulamanın dolu, yağmur ve güneş yanığının neden olduğu kalite kayıplarını önemli ölçüde azalttığını ifade ederek, ilçedeki bağların yaklaşık yüzde 80'inin bu sezon örtü altına alınmasının beklendiğini söyledi.
Üreticiler Sabahın İlk Saatlerinde Çalışıyor
Yüksek sıcaklık nedeniyle üreticiler çalışmalarını günün erken saatlerinde gerçekleştiriyor. Emcelli Mahallesi'nde üzüm üreticiliği yapan Bülent Karaoğlan, örtüleme işleminin temmuz ayı boyunca devam edeceğini belirterek, amaçlarının daha yüksek fiyat değil, daha kaliteli ve sağlıklı üzüm üretmek olduğunu söyledi.
Hasadın ardından sökülen koruyucu örtüler, gelecek sezon yeniden kullanılabiliyor. Bu yöntem sayesinde hem ürün kayıpları azalıyor hem de sofralara daha kaliteli üzüm ulaştırılıyor.
İklim Risklerine Karşı Etkili Çözüm
Uzmanlar, iklim değişikliğiyle birlikte artan aşırı sıcaklar ve ani hava olaylarının üzüm üretiminde kalite kayıplarına neden olduğunu belirtiyor. Sarıgöl'de yaygınlaşan beyaz örtü uygulaması ise üreticilerin bu risklere karşı geliştirdiği en etkili koruma yöntemlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: