Küresel piyasalarda jeopolitik risklerin yeniden yükseldiği bir dönemde Borsa İstanbul’un sergilediği pozitif ayrışma dikkat çekiyor.
ABD Başkanı Trump’ın Grönland üzerinden Avrupa’ya yönelttiği gümrük vergisi tehditleri, ABD ve Avrupa borsalarında satışlara yol açarken yatırımcıları güvenli limanlara yöneltti. Altın ve gümüşte görülen sert yükselişler, küresel risk algısındaki bozulmayı net biçimde ortaya koyuyor. Buna karşın dolar zayıflarken, uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş şimdilik sınırlı kalıyor. Özetle, küresel risk iştahı zayıf.
Bu ayrışmanın arkasındaki en önemli neden, iç dinamikler. Özellikle Perşembe günü yapılacak TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında 150 baz puanlık faiz indirimi beklentisinin güçlenmesi, bankacılık hisselerini yeniden sahneye çıkardı. Bankacılık endeksi bir günde yüzde 3’ün üzerinde prim yaparken, gösterge tahvil faizinin Ekim 2023’ten bu yana ilk kez yüzde 36’nın altına gerilemesi hisse piyasasına güçlü bir destek sağladı.
Hisse bazında savunma sanayi ve havacılık sektörü pozitif ayrışırken, önceki haftaların güçlü performansını sergileyen perakende ve holding hisselerinde kâr satışları dikkat çekiyor. Havacılık tarafında THY ve TAV, güçlü faaliyet kârlılığı ve uzun vadeli hikâyeleriyle öne çıkıyor.
Teknik görünümde endeksin 12.700 seviyesi üzerinde kalıcılığı, kısa vadede pozitif eğilimin devam edebileceğine işaret ediyor.
Küresel risk iştahı zayıf olsa da, mevcut koşullarda Borsa İstanbul’un görece dirençli yapısını koruduğu ve seçici alımların ön planda kaldığı bir piyasa görünümü öne çıkıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: