Elektrikli otomobiller ve şarj alışkanlıklarımızÖzellikle içten yanmalı bir otomobilden, elektrikli otomobile ilk kez geçenlerdeki eğilim genellikle elektrikli otomobili de tıpkı bir içten yanmalı, fosil yakıtlı bir otomobil kullanmak gibi oluyor.
Halbuki elektrikli otomobiller, şarj edilmesi durumu açısından fosil yakıtlı araçların, farklı bir “yakıt türü”ne sahip bir türevi olmaktan daha çok, bizi seyahat ettirmeye başlayan cep telefonlarımız gibidir demek daha yakın bir benzetme olacaktır.
Cep telefonlarımız da şarjları bittiğinde, 2-3 dakikalığına bir “istasyona” uğrayıp şarj etmediğimiz gibi, elektrikli otomobillerimizle de bu şekilde bir kullanım en pratik çözüm olmayabilir.Bundan ziyade, hepimizin gece şarja takıp, sabah ful şarj ile güne başladığımız ve yine günü geçirmesini umduğumuz telefonlarımıza benzer bir kullanım şekli çok daha yakın bir realite.Neyse ki çoğu elektrikli otomobil modeli, bir çoğumuzun günlük kullanımı için bir günden çok daha fazlasını karşılayacak menzile sahip.O halde, belki de şarj süreleri, menzil kaygısı sanıldığı kadar endişe verici bir durum değildir?
Son 5 yıldır elektrikli otomobil kullanıcısı olarak, tüm kullanıcıların günlük kullanımlarında ve uzun yolda işlerine yarayacak ve bataryalarının ömrüne katkıda bulunacak iki pratik tavsiyede bulunmak isterim;Şehir içi kullanımda;Aracınızı çoğu zaman %80’den fazla şarj etmenize gerek yoktur. Sonuçta her gün uzun yola çıkmıyoruz. Böylece bataryalarımız her seferinde tam şarjlı ve en yüksek gerilim seviyesinde bulunmayarak daha az yıpranacaktır.Şehirlerarası kullanımda;Aracınızın şarj dolum grafiğini bilmenizde büyük fayda var. Böylece şarj molalarınızda, grafiğin çok yavaşladığı anları beklemeyip, bir sonraki şarj istasyonunda, grafiğin yine hızlı olduğu anlardan yararlanıp zaman kazanabilirsiniz.
Her aracın bir nevi parmak izi gibi olan, kendine özgü şarj dolum grafiği, araç üreticilerinin batarya yazılım mühendisleri tarafından, ilgili bataryanın bir taraftan en sağlıklı ve uzun ömürlü, diğer taraftan bu güvenli limitler içinde en hızlı dolabileceği şekilde tasarlanmış sınırlamalardır.
Bir elektrikli araç şarja takıldığında, araç “master” cihaz ise “köle” olur ve şarj cihazı aracı itaat etmelidir.Geçtiğimiz haftalarda 1 milyonuncu şarj cihazını teslim eden ABB, tüm araç üreticileri ile ar-ge düzeyindeki bağlantısı sayesinde, elektrikli araçların yazılımları ile tam uyumlu çalışarak, dolum grafiklerine sağdık kalarak, araçların en sağlıklı şekilde şarj olmasını garanti eder.




