Asım İŞLER’in 80’inci doğumyıldönümü dolayısıyla
ASIM İŞLER
“Yaşam ve Güç”
Sergilenmemiş EserlerSergisi
30 Eylül – 18 Aralık 2021
Arts Club İstanbul
ASIM İŞLER
“Yaşam ve Güç”
Sergilenmemiş EserlerSergisi
30 Eylül – 18 Aralık 2021
Arts Club İstanbul
ASIM İŞLER2003
Çağdaş Türk resim sanatının Paris ekollü Soyut Dışavurumcu temsilcisi ressam ve gravür sanatçısı Asım İŞLER(1941-2007)in, sekseninci doğum yıldönümü dolayısıyla,30 Eylül - 18 Aralık 2021 tarihleri arasında Arts Club İstanbul’da,“Yaşam ve Güç” başlığı ile sergilenmemiş eserlerinin yeraldığı resim sergisi düzenleniyor. Sanatçının sergilenmemiş 2005-2007 yıllarına ait akrilik tuval yapıtları ilemukavva üzerine yapılmış özel bir seri eseri sergide ilk kez günyüzüne çıkıyor.
Türk resim sanatına soyut dışavurumcu tarzdabüyük boylarda ürettiği yapıtlarla damgasını vurmuş olan Asım İŞLER, ilk kişisel sergilerini;1970 yılında Devlet Avrupa konkurunu kazanarak 4,5 yıl ihtisas yaptığı Paris’te, Paris Güzel Sanatlar Akademisi’ndeDayez, Grenier, Cremonini ile boya resim, gravür ve litografi eğitimi aldıktan, dünyaca ünlü gravürcü S.W. Hayter’in “Atelier 17’”sinde modern gravür tekniklerini öğrenip, Sorbonne Güzel Sanatlar Akademisi’nde doktora çalışmalarını yaptığı,1974 yılında açmıştır. “Galeri FIAP”Paris ve “Cité International Des Arts”Paris’de gerçekleştirdiği tuval ve gravürlerini sergilediği bu ilk kişisel sergilerinin afişlerini bizzat kendisiS.W. Hayter’in “Atelier 17”sinde hazırlamış olan sanatçı,yapıtları aynı yıl Victoria and Albert Museum-Londra, Bibliothèque Nationale de Paris’e satın alınmış Türk ressamımızdır.
Sergilenmemiş eserlerin yeralması itibari ile, Arts Clubİstanbul’da açılacak olan sergisi koleksiyonerler tarafından merakla beklenenİŞLER’in,yaşamı boyunca üretmiş olduğu eserleri; yağlıboya tuvaller, akrilik tuvaller, gravürler (figüratif, soyut, siyah beyaz ve renkli), litografiler, Paris Afiş Resimleri, karton üzerine akrilik, suluboya, pastel ve guaj olmak üzere çeşitlilik göstermektedir. 40 yılı aşan, sanata adanmış yaşam süresince İŞLER, yurtiçi ve yurtdışında 35 kişisel sergi açmış, 150’ün üzerinde yurtiçi ve yurt dışında uluslararası karma sergi, fuar, bienal ve trienale katılmıştır.
2007 yılında kaybettiğimiz Türk resim sanatının önemli temsilcisi İŞLER’in 60 ve 70 lerde yaptığırealisteserleri figüratif dönemini yansıtırken, 70 lerin sonunda yapıtları soyutlama döneminegirer.80 lerin ortası itibari ile de, özellikle 1987- 92 tarihleri arasında öğretim üyesi olarak bulunduğu, sergilere katılıp eserler ürettiği, çalışmalar yaptığı İkinci Paris Dönemi’ninilk yıllarından itibaren , Soyut dışavurumcu tarzda karar kılıp,ağırlıklı olarak büyük dikeyboyutlara geçerek, geniş ebatlarda ısrarcı, açık form mantığı ve renk egemenliğinin ağırlık kazandığı yapıtlar üretmeye başlamıştır. Özellikle bu dönemde Paris’te yaptığı büyük boyutlu resimlerinden “Hayal Ülkesinde Gezinti” (karton üzerine yağlıboya, 150x3000cm, 1988) adlı eseriGaleri Montenay tarafından33.MontrougeSalonları’nda 1988 yılında sergilenmiştir.
Sanatçının Paris’te Türkiye’yi temsil ettiği sergilerden önemlileri :
Salon des Realitées Nouvelles (1974)-Paris,
Salon de Jeune Peinture (1974) Musée Art Moderne/Paris,
33. Salon de Montrouge (1988) Galeri Montenay/Paris,
De Bonnard a Bazelitz (1992)/Bibliotheque Nationale de Paris,
“PARİSTANBUL” Cite Internationale des Arts- Paris (1990)
İŞLER’in doğumunun 80. Doğum yıldönümü dolayısı ile gerçekleşen, 2005-2007 yılları arasında yapmış olduğu, sergilenmemiş 150x150cm, 135x105cm akrilik tuval eserleri ille,100x70cm ebatlarındaki özel bir serisininyeralacağı sergisi,Arts Club İstanbul’da 18 Aralık tarihine dek sürecek. Sergi korona tedbirleri dolayısı ile randevuyla gezdirilecektir.
Adres: Arts Club İstanbul, Bebek Mah. Yoğurtçu Zülfü Sok. No 4 34342 Bebek
Tel: 0532 775 88 95
İnstagram: artsclubist
Asım İŞLER’in Sanatı ile ilgili kendi sözleri:
-“Sanatsal Eylemin özgürlüğü, bir tür direniş, sorgulayış, evrensel, insancıl gerçekliiğin irdelenmesi aralanması çabasıdır.Ancak bu gerçekliğe resimsel biçim, duyarlılık ve estetik düzen ile varılabilir. Bir bakıma sanat, sonsuzluğa ve ölüme karşı duruş, olumsuzluk, şiddet ve çirkinliğe karşı bir savunma ve bir çığlıktır.”
- “Benim için yorum ve müdahale, analitik bakış tavır önemlidir. Bu bağlamda form ve espasın yeniden bozulup kurgulanması ve deformasyon yetkesi asıl ilkedir. Giderek soyutlama eylemi, resimsel yaratının temelini oluşturur.”
-“1988 yılından başlayan evre, benim resim geçmişimde yeni bir dönem olarak görülebilir. “Pierro’nun Çifte Portresi” ile kapanan soyutlama dönemi, “Opus 89” adlı çalışmam (200x150 cm) ve diğerleri ile, belirgin bir soyut resim ve dışavurumcu tutumu ve anlayışı belgeler. Bu dönemde dikey boyutlara geçiş ve geniş ebatlarda ısrarlı tutum,açıkform mantığı ve renk egemenliğinin ağırlık kazanması, karakteristik özellikleri oluşturur.
Gerek BOYA resimler, gerekse GRAVÜRLER’de de öngörülen geniş açık yaklaşım, açık form, karşıdanlık, fiziksel ve zihinsel bütünlüğün eyleme dönüşmesi, belirlenmemişlikle (indeterminacy) gelişen plastik kurgu ve yapısallık özgün değerler yaratır. Opus’lar, Zen Bahçesinin Sırları temalı soyut kompozisyonlar estetik bütünlükte sonuçlara varmıştır.
Asım İŞLER’in “Üç Şehir, Resim ve Ben” adlı kitabından,
Sanat Tarihçi, Yazar Yalçın SADAK’ın sanatçı hakkındaki kritiklerinden;
İŞLER’in 1987-88 yılları itibari ile görülen Soyut Dışavurumcu çalışmaları, action-painting’e ilişkin jest ve renk gibi değerleri zengin şekilde içermektedir. Jestin uzamı ne denli genişse kendini o kadar okunur kılmaktadır. Jestin niteliği iŞLER’in çalışmalarının boyutlarını zorunlu olarak büyütmektedir. Eserlerinde görkem yankıyan jestlerinde çekingenlik yada duraksama yoktur. Kesin ve okunaklı jestüel tavrı bulanıklıktan medet ummamaktadır.
Yalçın SADAK, “Asım İŞLER: Aykırı Bir Ses”, 1996, Halkbank Sanat Galerisi sergi kataloğu, 1996
“1987-92 arasında İkinci kez Paris’teydi İŞLER, ve oradan yenilenmiş bir heyecanla ürettiği bir dizi çalışmayla döndü. Bunlar arasında en değişik olanı büyük boy afişler üzerine yaptığı müdahalelerden oluşan çalışmalarıdır. Verili (kamusal) alanın tahrifi üzerinden duyumlar seferber eden bir beden politikasına işaret eder o jestler.İki özelliği hemen göze çarpmakta; lirizmi ve canlı, neşeli renkler. Bunlar ikinci Paris deneyiminde İşler’in, 70’lerin buhranlı baskısını üzerinden atmış olduğunun kanıtlarıdır önce. Sonra da bir olgunluk bileşimini haber verirler, 80’li yılların yüklü anlatımıyla, İkinci Paris deneyiminin lirizmi arasında çatılacak sağlam bir dengeyi. Asım İşler’in kariyerini bir bütün olarak karakterize eden de bu son özelliğidir kanımca. Büyük boyutlardadır ve giderek barok jestlerle örülmüştür son dönem resimleri. Rastlantısal olanın da kurucu bir değere dönüştüğü, gerilimle lirizmi bıçak sırtı bir dengede kollayan bir duyum egemendir onlara.”
Yalçın SADAK , Asım İŞLER “Dönemler 1970-2007” Sergisi Mine Sanat Galerisi sergi kataloğu, Nişantaşı, Mart 2014
Asım İŞLER (1941-2007) Hakkında
1941 yılında Tirebolu’da dünyaya gelmiş olan Asım İŞLER, yaşamı boyunca resim sanatına olan yaşamsal ilgi ve tutkusunu geliştirerek bu sanatın temel formlarında ve tekniklerinde yapıtlar ortaya koymuş çağdaş Türk resminin önemli bir temsilcisidir. Yapıtları yağlıboya tuvaller, akrilik tuvaller, gravürler, litografiler, Paris afiş resimleri, karton üzerine akrilik, suluboya, pastel ve guaj eserler olarak çeşitlilik göstermektedir.
1966 yılında Cemal Tollu, Neşet Günal, Sabri Berkel gibi hocalar ile çalışarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisin’nibitiren İŞLER, 1970 -74 yılları arasında Devlet Avrupa konkurunu kazanarak resim ihtisası için Paris’e gitmiştir. Paris Güzel Sanatlar Akademisi’nde Boya resim, Gravür ve Litografi ötölyelerinde, önemli usta gravürcü S.W. Hayter ile Atelier 17’de gravür çalışmış bu sanatın tüm derinliklerini öğrenmiştir. Sorbonne Plastik Sanatlar Fakültesi’ndeDoktora çalışması yapmıştır. 1974 ‘te Paris’ten dönünce İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi)’nde başladığı görevine 2003 yılına kadar devam eden İŞLER’in sanatının ilk dönemini 60 ve 70 li yıllarda yaptığı realist, sosyo politik gerçekliği yansıtan fügüratif eserleri oluşturmaktadır.
İlk kişisel sergilerini Paris’te 1974 yılında açan sanatçı, aynı yıl Salon desRealitéesNouvelles (1974)-Paris, Salon de JeunePeinture (1974) Musée Art Moderne/Paris, gibi uluslararası sergilerde Türkiye’yi temsil etmiş , 1975 sonrasında Türkiye’de sergilerin galerilerin kısıtlı olduğu ortamda Varna, Lubliana, Ankara v.b. bienallere, Bükreş, Balkan ülkeleri trienali, Rusya, Fransa, İngiltere, Finlandiya, Hollanda, Yugoslavya ve Kuveyt’te gerçekleşen pek çok uluslararası sergiye katılmıştır.
1987-1992 yılları arasında Fransız hükümetinin daveti ile çeşitli defalar Fransa’da bulunan İŞLER, 1989-90 yılları arasında Paris Güzel Sanatlar Yüksekokulu E.N.S.B.A ‘da, 1991 yılında da Paris Dekoratif Sanatlar Ulusal Yüksekokulu (Ecole Nationale Superieur Des Arts Decoratifs E.N.S.A.D) ile de eğitsel ve sanatsal ilişkiler çerçevesinde, karşılıklı öğretim üyesi-sanatçı-sergi değişimi gerçekleştirmiş, Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi gravür atölyesinde de profesör olarak dersler vermiş, bu süreçtebirçok eser üretmiş, sergiler düzenlemiştir. 33. Salon de Montrouge(1988) Galeri Montenay/Paris, DeBonnard a Baselitz (1992)/BibliothequeNationale de Paris gibi uluslararası sergilerdeeserleri yeralmıştır. Eserlerinde soyut dışavurumcu tarza geçtiği bu dönemi belgeleyen yapıtları; özellikle büyük ebatlı tuvallerin yansıra, üretimine Paris’te eklenen Paris sokak afişleri üzerine yaptığı resimler, ayrıca büyük boyutlu karton ve özel kağıt üzerine yağlıboya ve akrilik eserler olarak çeşitlilik göstermektedir.
Çağdaş resimde evrensel anlayışta ve soyut ekspresyonist eğilimde yapıtlar ortaya koyan İŞLER, 2003 yılında AKM Büyük Salon’da “Üç Şehir, Resim ve Ben” başlıklı Retrospektif Resim sergisini gerçekleştirmiştir. 2007 yılında vefatına kadar, yurtiçi ve yurtdışında 35 kişisel sergi, 150 ün üzerinde karma sergi, bienal, trienal ve fuar etkinliğine katılmış olan İŞLER’in Victoria and Albert Museum-Londra, BibliothequeNational de Paris-France, Cité International DesArtsAssociation Koleksiyonu- Paris,Türkiye Kültür Bakanlığı Koleksiyonu, İstanbul –Ankara –İzmir Resim ve Heykel Müzeleri, DEMSA Resim Koleksiyonu, Sakıp Sabancı Müzesi, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Selçuk Yaşar Müzesi-İzmir, Akbank ve Ekonomi Bankası gibi yurtiçi ve yurtdışında pek çok özel kurum, müze ile önemli kişisel koleksiyonlarda yapıtları yeralmaktadır.1975 yılında Görsel Sanatlar Derneğinin kurucu üyesi olup yönetiminde yeralmakla birlikte, 1986 yılında çalışmalarına başlayan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin de kuruluşunda bulunmuş olan İŞLER, aynı zamanda SOTHEBYS’in 1996 yılında Londra’da düzenlediği Türk resim müzayedesine katılan ilk sanatçılarımızdandır