TÜSAYDER Başkanı Meriç Atalay, global şirketlerin %71’inin yapay zekayı en az 1 fonksiyonda kullandığını ve bu oranın hızla yükseldiğini söyleyerek ekliyor, “Bugünün değişen dünyasına uyum sağlayamayan şirketlerin var olmak için önünde en fazla 5 yıl var”
Tedarik zinciri ve satın alma sürecleri küresel krizlere, dijital dünyaya, yapay zekaya ve ekonomik dalgalanmalara nasıl adapte oluyor? Şirketlerin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak için hangi stratejilere ihtiyacı var? Tedarik zincirlerini güçlendirmek ve şirketlerin uzun soluklu olarak ayakta kalmalarını sağlamak nasıl mümkün olacak?
“Sürdürülebilir büyüme için verimlilik esas alınmalı”
Artık sadece maliyet düşürmenin değil, esneklik, verimlilik ve öngörülebilirlik sağlamanın temel hedef haline geldiğini ifade eden Atalay, “Yapay zekâ destekli tahmin modelleri, dijitalleşme ve akıllı tedarik yönetimi, şirketlerin krizlere karşı daha dirençli olmasını sağlarken, stratejik satın alma yaklaşımları ise rekabet avantajını artırıyor. Sürdürülebilir büyüme için verimlilik esas alınmalı, veri odaklı karar mekanizmaları güçlendirilmeli ve tedarik ağları çeşitlendirilerek riskler minimize edilmelidir. Bugünün iş dünyasında, uyum sağlayamayan şirketler beş yıl içinde rekabetin dışına itilecek.”“Global şirketler bu konuda epey yol katetti”
Global şirketlerin yapay zekâ destekli sistemleri kullanarak verimlilik ve tasarruf konusunda ciddi yol katettiklerini belirten Meriç Atalay, “Global şirketlerin %71’i yapay zekayı en az 1 fonksiyonda kullanıyor ve bu oran hızla yükseliyor. Yapay Zekayı tedarik zinciri ve envanter yönetim sistemlerinde kullanan şirketlerin %61’ ise maliyetlerini %10’un üzerinde düşürmeyi başardılar. Bu örnekleri ülkemizde üreten ve ülkemizde güçlenen markalarımızla çoğaltmalı ve şirketlerin üretimlerinde sürdürülebilirliğe ve verimliliğe dikkat çekmeliyiz. Bu da ancak şirketler için çağın gerisinde kalmayarak mümkün olacak. 12. Satın Alma ve Tedarik Yönetimi Zirvesi STZ 25’te de ele alacağımız gibi, şirketlerin uzun vadede rekabete uyum sağlayıp öne geçebilmesi için artık tedarik zinciri yönetimi, operasyonel bir süreçten çok stratejik bir rekabet alanı olarak ele alınmalı. Bu zirve bu nedenle yeni gelişmelerin ışığında tüm paydaşlara bir tür acil durum planı sunmuş olacak” dedi.
Detaylı bilgi ve ücretsiz kayıt için: https://tusayder.org
